Franz Weniger, Saybritz Blaufränkisch

31st May 2015 1 By Martijn Kriens

IMG_0427Franz Weninger is een van de top-wijnboeren op het gebied van rode wijn in Oostenrijk. Hij komt uit Horitschon in het wijnbouwgebied Mittelburgenland (grenzend aan Hongarije). In dit gebied worden met name rode wijnen geproduceerd: 80% van de wijnproductie bestaat hier uit rode wijn. Hier heerst een landklimaat, met een warme zomer en lange warme herfst, waardoor de druiven optimaal rijp worden. Zo ontstaan rondborstige, volle rode wijnen. Blaufränkisch is het belangrijkste druivenras in dit gebied. Dit is een typisch Oostenrijks druivenras, die verder nog in o
.a. Hongarije is aangeplant (heet daar Kékfrankos). Het wijngoed Weninger (Franz heeft het in 1982 overgenomen van zijn ouders) in Horitschon is al vele generaties lang in het bezit van de familie Weninger. De wijngaarden zijn ca. 23 hectare groot waar Blaufränkisch, Merlot, Zweigelt, Cabernet Sauvignon, St.Laurent en Blauer Burgunder staan aangeplant. Veel wijngaarden zijn al zeer oud met stokken (Blaufränkisch) tot een leeftijd van ongeveer 80 jaar. De bodem bestaat voornamelijk uit ijzerrijke klei met een bovenlaag van leem. De totale productie per jaar is 900 hectoliter wat neerkomt op 120.000 :flessen. De kelder heeft een capaciteit van 250.000 liter opgedeeld in 400 barriques (90.000 liter), grote fouders en roestvrijstalen tanks. Sinds 2004 werkt Franz Weninger volledig volgens de richtlijnen van de biologische wijnbouw.