Weingut Umathum, Haideboden

31st May 2015 1 By Martijn Kriens

IMG_0430Wijngoed Umathum heeft 25 hectare wijngaard, waarvan 15 hectare in Frauenkirchen en 8 Hectare in Neusiedlersee. Verder koopt hij ook nog druiven van zo’n 8 hectare druiven bij, van andere wijnboeren. Van zijn wijngaarden is ca. 85% met rode druiven aangeplant. Hij hecht bijzondere waarde aan de inheemse Oostenrijkse druivensoorten. Zweigelt is met meer dan 50% zijn belangrijkste druivensoort, gevolgd door St. Laurent (25%) en Blaufränkisch (5%). Verder heeft hij een klein beetje Pinot Noir, Cabernet en Merlot aangeplant als ook Pinot Gris, Chardonnay, Welschriesling, Riesling en Traminer. Sinds zijn fameuze jaargangen 1986 en 1987, behoort Umathum tot de absolute top op het gebied van rode wijnen in Oostenrijk. Internationale faam verwierf hij toen zijn St. Laurent vom Stein 92 door de ‘International Wina Challange’ met de begeerde ‘Burgundy Style-Trophy’ bekroond werd, en meerdere tophuizen uit de Bourgogne achter zich liet. JosefUmathum is een gepassioneerd wijnmaker, die veel waarde hecht aan biologisch-organische wijnbouw. Al sinds de 70er jaren is dit wijngoed bezig om de biologische variëteit van planten in de wijngaard te vergroten. Door het inzaaien van groene planten tussen de rijen druivenstokken wordt het bodemleven en de bodemstructuur van nature verbeterd. Al tientallen jaren geleden is Umathum gestopt met het gebruiken van herbiciden en insecticiden. De wijnen bevatten geen chemische stoffen. In de kelder wordt zonder chemie of concentratie van wijn gewerkt. Enige jaren geleden is Umathum ook gestart met de eerste stappen naar bio-dynamisch werken. Inmiddels zijn zijn eigen wijngaarden ook gecertificeerd biologisch en is hij lid van Demeter. De druiven van de 8 ha die hij bij andere wijnboeren bijkoopt voor zijn basiswijnen zijn gedeeltelijk nog niet officieel biologisch. Zijn streven is wel, dat dit op het termijn ook het geval zal zijn. Op de :flessen staat dus nog niet vermeld dat ze biologisch zijn ( ook niet op de hogere wijnen die wel 100% gecertificeerd biologisch zijn). Zweigelt 70%, Blaufränkisch 16%, Cabernet Sauvignon 14%. Van stokken tussen de 15 en 41 jaar.