Morgan Cote de Py

Beaujolais
Beaujolais

Beaujolais, ik kan me van vroeger nog herinneren de blijdschap bij het uitkomen van de Beaujolais primeur in November. Waarom eigenlijk? Ik kan het me eigenlijk niet meer herinneren. Het zal wel iets te maken hebben met goede marketing die van druiven-grenadine een gewild product weet te maken.

Maar de ene Beaujolais is de andere niet. Vorig jaar al rijdend door de Beaujolais genoten van een Chiroubles, Morgon en Mouliin-à-Vent. Stevige wijnen met veel fruit en ook bewaarpotentieel. Via Vintake.nl onlangs een setje Beaujolais Morgon gekregen om te proberen. In drie lettergrepen: Ge-wel-dig!

Beaujolais ligt onder Macon en boven Lyon. Geografisch hoort de streek tot de Bourgogne, een aanduiding die hier ook gebruikt mag worden (Vin de Bourgogne). Naast de Appellation Beaujolais en Beaujolais-Villages kennen zie hier ook een 10-tal specifieke appellations: Saint-Amour, Juliénas, Chénas, Moulin-à-Vent, Fleurie, Chiroubles, Morgon, Régnié, Brouilly en Côte de Brouilly.

In tegenstelling tot de Bourgogne staat de streek hier voornamelijk vol met de Gamay (Noir a Jus Blanc). In het grootste gedeelte levert dit lichte, frisse en vooral fruitige wijnen op die je jong moet drinken (nee, niet primeur ..). Onderdeel van de stijl is de maceration carbonique waarbij de ongekneusde druiven in een stalen vat met CO2 gaan. Hierdoor gisten de druiven tot 2% alcohol in de schil zonder gebruik van gisten. De fruitsmaken komen hierbij los zonder veel tannines. Mede daarom de frisse en fruitige smaak maar zonder veel structuur.

De Morgon
De Morgon

Een aantal van de specifieke appellations hebben een heel ander karakter en dan met name de Morgon en de Moulin-à-Vent. Ter plekke had ik al eens de moulin-à-Vent van Domaine Metrat & Fils geproefd en gekocht. De combinatie van stevige wijn (zonder de bitterheid van de tannines) aan de ene kant en de explosie van fruit aan de andere kant (vooral kersen) beviel me. Mede op basis daarvan stelde vintake.nl een aantal Morgon’s voor.

Morgon ligt midden in het Beaujolais gebied en bestaat uit een zestal Climat’s. De twee beste zijn:

  • Morgon Les Charmes: Gericht op het zuidoosten op 300 tot 450 meter met een bodem van graniet zand. De wijnen zijn in het algemeen soepel en geurig.
  • Morgon Côte du Py: Gelegen tegen de berghelling van de Cote de py gericht op het zuidoosten. De grond bestaat uit verpulverde basalt. De wijnen zijn krachtig in fruit en lang bewaarbaar.

De overige climats zijn: Morgon Corcelette, Morgon Douby, Morgon Grand Cras, Morgon Les Micouds. In het algemeen bodems van graniet zand met sterk fruitige wijnen en soepele tannines.

Gamay
Gamay

De hier besproken wijnen komen allemaal uit de Cote de Py, in het algemeen geacht de beste plek van de Morgon te zijn met het grootste rijpingspotentieel.

Als eerste de Marcel Lapierre Morgon 2013. Misschien wat kindermoord maar nu al prachtig met een elegante smaak van bosaardbeitje en framboos. Lichte Morgon met een stevige attitude, onder andere doordat deze niet gefilterd is. Bijzonder eigenwijze wijnboer die veel invloed heeft gehad op zijn collega’s.

De Jean Foillard Cote du Py 2011. Een stevige, ongefilterde wijn. In de geur een ietwat stal en munt met een belofte van diep rood en rijp fruit. Na een slok explodeert het fruit geholpen geflankeerd door zijdezachte tannines. Stevig maar gebalanceerd zuur ten opzicht van het fruit. Een absolute topwijn!

De fles van Jean-Marc Burgaud, Cote de py James 2011 viel me ietwat tegen ten opzichte van de andere giganten. Wat stal, kersjes en framboos maar zonder de overtuiging van de anderen. Beperkt in zijn zuren waardoor hij wat vlak wordt.

De start van de Louis Claude Desvignes Morgon 2011 is een tikje rokerig en kruidig, iets dat de anderen niet of veel minder hebben. Lekker! Een smaak met een Rubensiaanse body van kersen en ander rood fruit, teveel om op te noemen.

De wijn van Sylvie & Jean-Luc Benillon Les roses d’or Morgon 2013 heb ik eerder vorig jaar zelf ter plaatste gekocht. Veel kersen en nog wat stevige tannines. Voor een definitief oordeel blijven de overige fles nog even een paar jaar in de wijnkelder.

Van alle flessen nog een tweetal opgesloten in de kelder om de komende jaren hierop terug te komen en te kijken hoe ze zich ontwikkelen!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *