Nederlandse wijnen

26th September 2015 0 By Martijn Kriens

Wijngoed-Fromberg-Open-Dagen-Nederlandse-Wijngaarden-2014-LimburgZou het global warming zijn of is het vooral de nieuwe rassen die gemaakt zijn om beter tegen het Nederlandse klimaat bestand te zijn? Wat het is weet ik niet maar afgelopen jaren is het aantal wijnboeren en de totale oppervlakte aan wijngaarden in Nederland spectaculair gestegen: van 13 hectare in 2003 to 107 hectare in 2014. Honderdzeven hectare! Dat is een gebied van meer dan een kilometer bij een kilometer. Ik weet het, Frankrijk heeft voorlopig nog meer maar dat is geen eerlijke vergelijking, dat is een veel groter land! ūüėČ

wijngaardenHet aantal wijngaarden is in de tussentijd besteden van 9 in 2003 naar 48 in 2013. Dat maakt een gemiddelde van 2,2 hectare per wijngaard. Daar komen ze in de Bourgogne nauwelijks aan.

Screen Shot 2015-09-27 at 11.31.31

Wijngaarden in Nederland (grootte is aantal hectaren)

In September kun je veel van de wijngaarden bezoeken, details vind je hier.

Kijkend naar bovenstaande lijst zien we dat Gelderland koploper is met 44 hectare, gevolgd door Limburg met 40 hectare. De andere provincies zitten een stuk lager. Opvallend is dat Brabant nauwelijks wijngaarden heeft in de bovenstaande lijst van wijn.nl.

Op de site de Wijnhoek.nl wordt ook ee lijst gegeven met de Nederlandse wijngaarden, waaronder hier ook hele kleine. Ook hier gaat Gelderland aan kop, gevolgd door Limburg maar ook 29 in Brabant. In totaal 227 wijnboeren in Nederland!Screen Shot 2015-09-26 at 22.03.37