Noord-Italië

28th September 2015 0 By Martijn Kriens
Screen Shot 2015-09-27 at 11.49.32

“Geluk is een reis, geen bestemming”

Uiteraard ga je als wijnliefhebber op vakantie naar een land waar voldoende wijn te vinden is. Vorig jaar was dat Frankrijk, dit jaar is het Noord-Italie geworden. Op de heenweg was het de bedoeling om nog langs de Moezel te gaan maar daar bleken alle wijnhuizen op de desbetreffende zondag dicht te zijn (Molitor, Clemens Busch) en bij de Baadrische Weinstrasse zijn we te ver het zwarte woud ingereden zodat we ook daar geen wijnstok hebben gezien. Eerste wijn-stop in Italie: Bellagio aan het como meer.

Nu had iemand me verteld dat je in Bellagio een restaurant hebt waar ze prachtige wijnen per glas schenken. Ze gebruiken hier de Coravin, een apparaat dat argon gas in de fles spuit waarna de wijn er uit komt. Doordat de kurk in de fles blijft, er geen zuurstof toegevoegd wordt en de kurk op zijn plaats blijft blijft de wijn nog lang daarna goed.

En wat voor wijnen in dit restaurant (Bilacus (Via Serbelloni 32, Bellagio):

 • Ca’ del Bosco / Chardonnay 2009
  Stevige chardonnay met veel (geïntegreerd) hout. Complexe wijn die wel erg veel hout heeft om RP te verleiden. Ietsje eleganter had gemogen maar blijft heerlijk.
 • Weingut Alois Lageder / Alto Adige Am Sand Gewürztraminer 2004
  Mooie gewurztraminer uit Alto Adige. Subtiele wijn die al wat op leeftijd is maar nog springlevend. Mooi zacht bittertje in de afdronk.
 • Gaja / Langhe Sperss 2003
  Prachtige wijn van Gaja. Subtiele bosgeuren met hier en daar een bloemetje. Diep zwarte bessen met een afdronk die maar gaat. Tannines gaan net, nu lekker maar mag nog wel een paar jaar liggen eigenlijk.
 • IMG_0644

  Bellagio

  Gaja / Gaia & Rey 2008
  Dit was een nieuwe fles waarvan de wijn best decanteren nodig heeft. Best veel hout maar na flink wat schudden in het glas komt hij/zij los. Prachtige elegante wijn met zachte zuren, mineraliteit en finesse.

En daarnaast natuurlijk heerlijk gegeten! 😉

Volgende reisdoel was de Langhe streek in Piemonte. Het thuis van de Nebbiolo druif! Na wat zoeken een prachtige B&B gevonden in de buurt van Alba. Net buiten de stad in een heel rustig gebiedje met een zeer vriendelijke gastheer en gastvrouw. natuurlijk veel Barolo’s, Barberesco’s en andere Nebbiolo varianten bij terrasjes en restaurants gedronken. De wijn die me hiervan nog het meest bij is gebleven is een wijn van Pio Cesare:

 • Pio Cesare / Langhe Chardonnay Piodilei 2013
  Ze houden hier wel van hout in de chardonnay maar deze kan het hebben. Rijke chardonnay die beter los komt met wat lucht. Smaak richting meursault: veel body, elegante smaak met laagjes en lange afdronk met mooie citruszuurtjes. 30 euro in restaurant is te geef!”
IMG_0687 (1)

Langhe, Piemonte

De belangrijkste wijnboer die we hier bezocht hebben is Franco Conterno in Barolo. Qua uiterlijk en manier van doen de klassieke wijnboer uit de Barolo. Spreekt nauwelijks engels maar gelukkig wel Frans (Piemonte is vroeger Frans geweest en het locale dialect heeft nog steeds veel Franse invloeden). Ook Vilma, zijn vrouw straalde een en al hartelijkheid uit. Omdat ze eerst een reservering van een groep hadden zijn we eerst gaan lunchen in Barolo en om 16:00 terug gekomen om te proeven. En wat een wijnen!

 • Franco Conterno / Riserva Sette 7 Anni Barolo 2006
  Jongens (en meisjes) wat een wijn. Met dank aan Harry naar Franco conterno gegaan. Halve dag gekost om het vinden te maar was het waard. Volle krachtige wijn met veel structuur maar ookveel donker rood fruit. Hoog in zijn zuren, tannines behoorlijk aanwezig dus deze mag nog wel even de kelder in. Top wijnhuis met erg leuke mensen! Dank Harry!
 • Franco Conterno / Bussia Munie Riserva Barolo 2008
  “Prachtige barolo gedronken bij de gezellige wijnboer en boerin. Veel structuur en beel tannines nog. Diepndonker fruit zonder een spoor van vermoeidheid. Lange afdronk met een fris zuurtje. Die bestelde flessen gaan nog lang mijn kelder in!
 • Franco Conterno / Vigne Pugnane d’Alba Superiore Barbera 2012
  Volle en frisse rode wijn, zeker voor dit geld. Diep rood fruit, stevige en plezierige zuren. Kan nog jaren mee maar nu al lekker.
 • Franco Conterno / Sciulun Langhe Rosso 2010
  Prachtig jaar nebbiolo met heel veel complexiteit en laagjes zonder aan frisheid in te boeten. Nog jaren pleIer van!

Na Langhe zijn we door gereden naar Riva del Garda via Bergamo. Prachtig tocht door de bergen en de zon in het Gardameer zien zakken vanaf een terras aan het water met een pinot grigio van Tiefenbrunner.

garda

Gardameer

En daarna op naar de Valpolicella streek en Soave maar eerst naar Verona. Mooie stad maar erg druk… Met de Gambero Rosso als reisgids hebben we heerlijk gezworven door de streek en veel wijnboeren bezocht. Topper was absoluut Marion in Valpolicella. Alle tijd om ons rond te leiden en enthousiast te vertellen over zijn bedrijf. Eigenwijs is hij wel. Ripasso wil hij niet maken omdat hij dat geen nep-proces vind. Wel maakt hij wijnen waarbij ongeveer 30% van de drijven gedroogd worden als bij Amarone en vervolgens gemengd met wijn uit gedroogde druiven. Andere topwijn was de Teroldego (diep van smaak met een mooi stevig zuurtje).

 • Marion / Borgomarcellise Valpolicella 2013
  “Na een geweldig enthousiast verhaal van Stefano de wijnboer proeven. Lekkere frisse valpolicella. Tikje rokerige geur en smaak van fris rood fruit”
 • Marion / Valpolicella Superiore 2011
  “30% gedroogd voor 40 dagen en daardoor heerlijke mix van fris en body. Bramen, lekker zuurtje.”
 • Marion / Teroldego 2011
  “Prachtige volle wijn van teroldego druif. Diep rode kleur en een hele volle smaak van rood fruit. Zeer fruitgedreven. Heerlijk”
 • Marion / Amarone della Valpolicella 2011
  “Duidelijk wat harder dan de 2010 variant. Misschien dat het op termijn beter wordt maar zoals keynes al zei: in the long run we are all dead!”
 • Marion / Valpolicella Superiore 2010
  “Prachtige ronde amarone met zowel zwarte bessen als pruimen en wat kaneel. Heel rond.”
 • Marion / Cabernet Sauvignon 2011
  “Cabernet sauvignon gemaakt met 30% gedroogde druiven valpolicella style. Lekker maar haalt het niet bij de teroldego”

Op de terugweg nog een stop gemaakt bij Terlan, de bekende coöperatie van wijnboeren in Alto Adige die geïmporteerd wordt door Henry Bloem (ah Hollanda, “Henry Bloem”, zoals we begroet werden. Strak geleide proeverij, zeker niet kenmerkend voor de andere proeverijen in de rest van Italie. Het is te merken dat Alto Adige (eigenlijk Sud Tirol) toch wel een beetje Duits is.

Prachtig land Italie met heerlijke wijnen!

Screen Shot 2015-09-28 at 20.59.46

Alto Adige en de Dolomieten