Ahr

4th October 2015 0 By Martijn Kriens

020Ahr2011_036.jpg-V.jpg.1964151De Ahr is het wijngebied dat het dichtst bij Nederland (Arnhem) ligt. Zelfs nog boven de 51ste breedtegraad (50,30”) dat normaal toch geld als poolgrens voor wijnbouw. Maar door de de opbouw van het dal, de warmte opname van de grond (leisteen) en de invloed van de warme golfstroom door het Keulse laagland is wijnbouw niet alleen mogelijk maar zelfs bijzonder met een focus op rood, vooral spätburgunder. Vooral sinds begin jaren 80, ingezet door Werner Näckel, is er een sterke focus op terroir en kwaliteit gekomen.

Doordat het zo dichtbij ligt is het makkelijk om er een dagje heen te gaan, het is 2 uur rijden vanuit Arnhem. Wij zijn er op vrijdag middag heen gegaan, lekker eten in Bad-Neuenahr, zaterdag diverse wijnbedrijven bezocht en na het diner zaterdagavond weer terug gereden. Een top vakantie in 1 dag, zeker gezien het prachtige weer dat we ook hadden!

Screen Shot 2015-10-04 at 11.10.03

Overnacht hebben in het hotel Steigerberger in Bad-Neuenahr. Prachtig hotel dat ondanks 250 kamers toch vriendelijk en lokaal aanvoelt. Eten bij Luther (met een goede wijnkaart) met een gezellig terras vlakbij de Ahr.

In totaal is er ruim 500 hectare wijngaard in de Ahr. Grondsoorten zijn vooral leisteen en Grauwacke (een soort zandsteen) in de bovenloop en en leem en löss in de benedenloop met leisteen op de hogere heuvels. Totale lengte van het wijngebied langs de Ahr is ongeveer 20 kilometer van Heimersheim tot Altenahr. Kortom een gebied dat je makkelijk met veel bezoekjes aan wijnboeren in 1 dag kunt afleggen.

En dan de wijn. We hebben een drietal wijngaarden bezocht: Meyer-Näckel, Burggarten en Deutzerhof. Het plan was om ook Stodden en Brogsitter te bezoeken maar die komen door tijdgebrek de volgende keer. Eichelman was daarbij onze gids 😉

Weingut-Burggarten_list-01Burggarten: Trotse wijnboer die de laatste jaren veel lokale prijze gewonnen heeft, veel meer dan de gedoodverfde nummer 1: Meyer-Näckel. Hij heeft ons alle artikelen uit de krant laten zien die over zijn wijn gaan!

 • Burggarten: Spätburgunder Heimersheimer Trocken 2012
  Mooi volle Spätburgunder afkomstig van de benedenloop van de Ahr. Gemaakt van een goed jaartal. Veel structuur.
 • Burggarten: Sonnenberg Frühburgunder trocken 2012 GG
  Afkomst van een GG wijngaard. Volle diepe smaakt maar wat minder strak en mineraal dan de Schieferlay wijngaard.
 • Burggarten: Spätburgunder Schieferlay trocken 2012 GG
  Afkomst van GG wijngaard. Mooi gelaagd in de smaakt met lange afdronk en heerlijk lichtvoetig zuurtje. Strak en mineraal, zeker in de afdronk.

nackelMeyer-Näckel: De wijnboer die al jaren nummer 1 staat in Eichelman met Werner Näckel als de grote inspirator uit de jaren 80 die de beweging naar kwaliteit in de Ahr heeft ingezet. Het proeflokaal was lastig te vinden midden in een normale woonwijk. Veel wijnen geproefd hier inclusief de drie GG wijnen: Pfarrwingert, Kräuterberg en Sonnenberg. stuk voor stuk topwijnen maar ook de overige wijnen mochten er zijn.

 • Meyer-Näckel: 2012 S
  De S is een van de betere wijnen van Meyer-Nackel net onder de Großes Gewachs wijnen. Ik heb zowel de 2012 (in het restaurant) als de 2014 geproefd. Vooral de 2012 was geweld maar uiteraard ook een erg goed jaartal. De 2014 is duidelijk een wijn die nog wel even mag rijpen in de fles. Aards als een bos na een herfstbui, aardeitjes, beetje tomaat en paddestoel zonder Bourgondische stal. Minerale en strakke afdronk.
 • Meyer-Näckel: Sonnenberg 2013 GG
  Afkomstig van een wijngaard bij Bad-Neuenahr in de benedenloop van de Ahr. Ondanks het mindere jaar toch een geweldige wijn. Bloemige geur met veel zwarte bes en bramen in de smaak. Veel structuur zonder de elegantie van de Pinot Noir te verliezen. Lange afdronk met veel fruit en zacht zuurtje.
 • Meyer-Näckel: Dernauer Pfarrwingert 2013 GG
  Afkomstig van een de beste wijngaarden bij Dernau waar Meyer-Näckel ook gevestigd is. Vrolijke aardbeitjes tussen viooltjes en een elegant zuurtje. Licht pepertje aan het eind. Wijn heeft nog stevige tannines zodat een paar jaren bewaren aan te raden is.
 • Meyer-Näckel: Walporzheimer Kräuterberg 2013 GG
  Topwijn van Meyer-Näckel. Duidelijk kruidiger dan zijn andere wijnen. Afkomstig van een steile-terras wijngaard met veel leisteen die in een kom ligt, ideaal voor de zon en warmte. Nog zeker drie jaar liefdevol in de kelder bewaren!

72f823aa-14a8-474c-8d4a-c13d6d9bc7f2_7Deutzerhof: Laatste die we bezocht hebben is Deutzerhof, een van de beste wijnboeren in de Ahr. Ook deze is best lastig te vinden langs een klein paadje bij een camping. Zeker de moeite waard, het proeflokaal ligt direct aan de de wijngaard Mönchberg die als een amphitheater tegen de berghelling ligt.

 • Deutzerhof: Mönchberg 2013 GG
  Door de ligging van de wijngaard en het hoge percentage leisteen blijft de warmte hier meer hangen. De wijn heeft dan ook een stevige structuur. Elegantie gaat daarbij iets verloren, zeker omdat het zuurtje wat beperkt is. Ben benieuwd hoe deze zich de komende jaren ontwikkeld.
 • Deutzerhof: Altenahrer Eck 2013 GG
  Topwijn van Deuterhof die ik geproefd heb. Fris, strak en vrij mineraal uit de bovenloop van de Ahr. Veel besjes en bosaardbeitje, mooie elegante wijn met nog wat te strakke tannine en dus nog te jong.