BOEK: Concise Guide to Wine & Blind Tasting

1st November 2015 0 By Martijn Kriens

41Hzt1WZYSL._SX317_BO1,204,203,200_Veel boeken over wijn zijn vooral een mooie verzameling plaatjes met een groot gebrek aan inhoud. Prachtig om te bladeren, een aanwinst onder de salontafel maar beperkt nuttig als je echt meer wilt weten. De “concise guide to wine & blind tasting” is het tegendeel hiervan. Foto’s staan er niet in, zelfs geen tekening op een paar zwart/wit landkaartjes na!. Daarentegen wel boordevol interessante informatie.

De inhoud van het boek helpt je vooral om beter wijnen blind te kunnen proeven en herkennen. We kennen het allemaal wel: paar cursussen gedaan over wijn en je denkt dat je heel wat kunt. Vervolgens geeft iemand je een glas en vraagt wat voor wijn dit is en met alleen “rood” kom je niet weg. Na veel smakken zeg je Pinot Noir waarna het toch een Cinsault blijkt te zijn. Daar sta je dan als “De man die zijn Cinsault voor een Pinot Noir aanzag” …

Het boek bestaat uit drie delen.

  1. Eerst een korte inleiding over wijngaarden, ziekten in de wijngaard, vinificatie. Niet heel uitgebreid maar wel strak en feitelijk beschreven.
  2. In deel twee gaat het boek vooral over proeven van de verschillen tussen streken en druivenrassen. Als eerste worden alle streken behandelt over de hele wereld: welke druivenrassen, welke vinificatiemethoden maar vooral: hoe smaakt de wijn. Eigenlijk iets dat in veel wijnboeken onderbelicht is.
  3. In de bijlage wordt vervolgens per druivensoort beschreven hoe je die druif kunt herkennen en hoe je daarbinnen de verschillende geografien kunt herkennen aan de smaak. Dus wat zijn specifieke kenmerken van een Pinot Noir en hoe verschilt een pinot noir uit de Bourgogne, Duitsland, Nieuw Zeeland en uit Oregon. Vooral deze laatste bijlage helpt geweldig bij het blind proeven en is ook nog eens te downloaden van deze website.

Een deel van het boek is gratis te downloaden van de website van de schrijvers: http://www.oxfordwineacademy.com. Vooral de lijst met smaakverschillen tussen druivenrassen en locaties is erg behulpzaam!