Vinducatie 25 Maart 2022

Vinducatie 25 Maart 2022

27th March 2022 0 By Martijn Kriens

Op 25 maart hadden we onze maandelijkse Vinducatie avond bij Appeldoorn in Velp. Arnoud Appeldoorn himself had de wijnen uitgezocht en begeleide de avond. Elke keer twee glazen blind proeven waarbij de wijnen een “link” met elkaar hadden. En het was een super avond en super moeilijk!

de line up

Vooral een aantal oudere Bordeaux flessen waren adembenemend. 1980, 1989, 1990 waren wat van de jaartallen en allemaal goed bewaard in koele kelders. De topper was wel de Sauternes uit 1962, Duidelijk heel oud maar nog springlevend. Elke vorm van zoete kleverigheid is weg maar een rijpe, nodige smaak met nog steeds veel zuren.

Daarnaast was er nog een Amerikaanse wijn. Ik ben daar geen groot fan van maar deze was duidelijk wel van hoge kwaliteit. We proefden hem blind. Een beetje gokken maar hem uiteindelijk terecht herkend als Opus One, een van de top wijnen uit California. Nog steeds geen groot liefhebben van (dan liever een Vega Sicilia in dezelfde prijsklasse maar zonder meer een top kwaliteit wijn. Het jaartal was 2017 dus veel en veel te jong gedronken maar dank aan Arnoud voor het inbrengen van deze wijn!

Locatie was daarnaast ook helemaal top. Niet in de winkel van Appeldoorn maar een aparte locatie waar hij normaal proeverijen organiseert. Het is een pand uit 1887 waarin zijn grootvader ooit begonnen is met de slijterij. Het pand ademt historie en wijn. Dank voor een prachtige avond.