FX Pichler, Grüner Veltliner Urgenstein Terrassen Smaragd

IMG_0428Toen Franz Xaver als vierde generatie van het familiewijngoed Pichler het wijngoed van zijn vader overnam, was het totale wijngaardbezit zo’n drie hectare. Inmiddels is het wijngoed gegroeid tot 16 hectare en staan de wijngaarden aangeplant met 50% Grüner Veltliner , 48% Riesling en 2% sauvignon Blanc. Franz Xaver (afgekort FX) runt het wijngoed nu samen met zijn zoon Lucas en schoondochter Johanna. Franz Pichler senior slaagde er al in 1928 in een oude Grüner Veltliner-kloon te selecteren met kleine druiven, die zorgt voor een hoger mostgewicht en meer extract. Deze kloon staat nog steeds in de wijngaarden aangeplant. De meeste wijngaarden liggen op de beste hellingen in Dürnstein en Loiben: Dürnsteiner Kellerberg, Loibner Loibenberg en Loibner Steinertal. Deze steile terraswijngaarden vinden hun oorsprong in de l 3e eeuw en worden nog steeds handmatig worden bewerkt. Authenticiteit is het credo van de familie Pichler. Ze willen wijnen maken, die een reflectie zijn van de jaargang, de bodem en het unieke microklimaat van de Wachau. Pichler streeft naar veel individualiteit in zijn wijnen. Hij wil de fijne nuancen van de verschillende wijngaarden in hun veelzijdigheid en uniekheid merkbaar en proefbaar maken. Dit bereiken ze o.a. door strenge selectie en lage rendementen. Samen met Emmerich Knoll, Toni Bodenstein van Prager en Franz Hirtzberger, behoort Pichler tot het Wachauer superkwartet en s’ werelds meest toonaangevende producenten van witte wijn.

3 thoughts on “FX Pichler, Grüner Veltliner Urgenstein Terrassen Smaragd”

  1. Serieuze gruner veltliner. Rijke neus met steenfruit en floraal. Frisse en volle complexe smaak met een smakelijk bittertje. Nasmaak die lang blijft hangen met een grapefruit toon. Stevig in de alcohol met 13,5%

  2. Prachtige wijn. Wederom het bewijs dat Veltliner op hoog niveau zeer veel potentie en gelaagdheid laat zien. Ik heb de wijn over 3 dagen gevolgd, elke dag 2 glaasjes. Dag 1: krokant, fris, strak met veel extract en phenolische afronk (kenmerkende Smaragd ondertoon). Ik zou de wijn combineren met luxe schaaldieren zoals langoustines o.i.d. en frisse bijlagen (citroen/komkommer). Dag 2: Zuren meer geintegreerd, zorgen voor lengte, maar zijn in mindere mate aanwezig dan op dag 1, meer body & meer kruidigheid laten een groot verschil zien tussen dag 1 en 2. Dag 3: Heftige wijn geworden, van de zuurgraad is weinig over, proef onder andere veel drop, tijm en bergamot. In deze staat zou ik de wijn combineren met gebakken zwezerik. Het is echt aan te raden om deze wijn ofwel te karafferen ofwel over meerdere dagen te genieten…..grootse wijn..en dan te bedenken dat dit de “instapper” van Pichler is…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *