FX Pichler, Grüner Veltliner Urgenstein Terrassen Smaragd

31st May 2015 3 By Martijn Kriens

IMG_0428Toen Franz Xaver als vierde generatie van het familiewijngoed Pichler het wijngoed van zijn vader overnam, was het totale wijngaardbezit zo’n drie hectare. Inmiddels is het wijngoed gegroeid tot 16 hectare en staan de wijngaarden aangeplant met 50% Grüner Veltliner , 48% Riesling en 2% sauvignon Blanc. Franz Xaver (afgekort FX) runt het wijngoed nu samen met zijn zoon Lucas en schoondochter Johanna. Franz Pichler senior slaagde er al in 1928 in een oude Grüner Veltliner-kloon te selecteren met kleine druiven, die zorgt voor een hoger mostgewicht en meer extract. Deze kloon staat nog steeds in de wijngaarden aangeplant. De meeste wijngaarden liggen op de beste hellingen in Dürnstein en Loiben: Dürnsteiner Kellerberg, Loibner Loibenberg en Loibner Steinertal. Deze steile terraswijngaarden vinden hun oorsprong in de l 3e eeuw en worden nog steeds handmatig worden bewerkt. Authenticiteit is het credo van de familie Pichler. Ze willen wijnen maken, die een reflectie zijn van de jaargang, de bodem en het unieke microklimaat van de Wachau. Pichler streeft naar veel individualiteit in zijn wijnen. Hij wil de fijne nuancen van de verschillende wijngaarden in hun veelzijdigheid en uniekheid merkbaar en proefbaar maken. Dit bereiken ze o.a. door strenge selectie en lage rendementen. Samen met Emmerich Knoll, Toni Bodenstein van Prager en Franz Hirtzberger, behoort Pichler tot het Wachauer superkwartet en s’ werelds meest toonaangevende producenten van witte wijn.