Lapalu: Rang du Merle

Lapalu: Rang du Merle

1st April 2022 0 By Martijn Kriens

Jean Claude Lapalu “Rang du Merle”

Beaujelais is volgens mij een van de meest onderschatte wijngebieden in de wereld. Hoewel de afstand tot de Bourgogne slechts enkele 10tallen kilometers bedraag kosten hele goede wijnen in Beaujelais 50 euro terwijl dat in de Bourgogne de prijs is voor een instapper. Daar zijn we in Beaujelais zelf schuldig aan met die vermaledijde Beaujelais nouveau.
Maar er is zoveel meer mogelijk. Jean Claude Lapalu is 1 van de 5 beste wijnboeren uit de regio. Hij is indertijd begonnen met de wijngaarden van zijn vader (die de druiven aan de coöperatie verkocht) en die heeft hij de afgelopen jaren zorgvuldig uitgebreid door een aantal goede velden aan te kopen in Brouilly, een van de Beaujelais crus. Hij maakt deels gebruik van houten vaten en deels van Amphora’s (als enige in de Beaujelais, hij is eigenwijs). Uiteraard verkoopt hij niet meer aan de coöperatie maar heeft het hele proces zelf in de hand genomen. Uiteraard maakt hij geen Beaujelais nouveau.
De naam Rang du Merle komt van de buitenste rij van de wijngaard. Rondom de wijngaarden zitten vaak merels die zich te goed doen aan de druiven. En aangezien merels heel lui zijn pikken ze vooral de druiven van de buitenste rijen. Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan. Maar als gevolg van het verwijderen van een deel van de druiven gaat de wijnrank harder werken voor de overgebleven druiven die nog aan de stok hangen: die worden super geconcentreerd. Bij de wijn “Rang du Merle” wordt dit effect gekregen door tijdens de groei een deel van de druiven weg te halen zodat de smaak zich concentreert in de overblijvende druiven. De wijn wordt gemaakt van hele oude wijnranken (90+ jaar) waardoor de smaak nog geconcentreerder wordt.
De kleur is fris rood en de smaak is extreem fruitig, denk aan hele volle frambozen met een fris zuurtje. Tannines zijn zijdezacht. Stevige structuur met fluweel omzoomd. Drinken kan nu maar de wijn kan ook nog een jaar of zeven wachten in de kelder. Hij verliest dan iets van zijn minerale smaak maar wint aan complexiteit.